Klinisch programma

Tijdens ons klinische behandelprogramma verblijf je 8 dagen bij ons op locatie in de Achterhoek, in het voormalige klooster van Kranenburg. Je volgt dagelijks verschillende behandelingen en kunt na het programma ontspannen op je eigen kamer en vertrouwen op onze deskundige hulp en zorg. 

 

Voor een klinisch verblijf is een medische indicatie noodzakelijk. Deze indicatie wordt tijdens de intakefase gesteld. Het is belangrijk dat de klinische behandeling bij Trauma Centrum Nederland een aanvulling is op je huidige ambulante behandeling. 

Je kan de behandeling bij Trauma Centrum Nederland zien als een module binnen je huidige behandeling. We zorgen dan ook voor een goede afstemming met je huidige behandelaar zodat je daar na de behandeling bij ons ook weer goed verder kan. 

Behandelingen

Tijdens het klinische programma volg je de volgende behandelingen:

Psychologische behandeling

EMDR, exposure, psycho-educatie

EMDR en exposure zijn allebei vormen van cognitieve gedragstherapie. Beide behandelingen staan in de richtlijnen voor het behandelen van PTSS en van beide behandelingen is het effect wetenschappelijk aangetoond. EMDR en exposure vinden dagelijks en individueel plaats.

Cliënten die de klinische behandeling volgen, krijgen dagelijks psycho-educatie. Hierbij leer je over de oorzaken, het ontstaan en de gevolgen van trauma, en hoe je zelf kunt bijdragen aan het herstel. De psychologische behandeling wordt individueel aangeboden.

Psychomotorische vaktherapie

Hoofd en lichaam

Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Bij PMT kom je letterlijk en figuurlijk in beweging met oefeningen gericht op lichaamsbeleving en het handelen in bewegingssituaties. Met het oefenen, ervaren en ontdekken bouw je aan een herstel van de verbinding tussen je hoofd en je lijf. Je leert om lichaamssignalen, eigen behoefte, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, te verwoorden en begrijpen. Zo kom je tot nieuwe ervaringen, inzichten en gedrag die helpend zijn bij het proces van traumaverwerking. De PMT wordt in groepsvorm gegeven.

Beeldende vaktherapie

Doen in plaats van praten

Veel mensen beschrijven beeldende therapie als een rechtstreekse weg naar diepere gevoelslagen. De behandeling geeft inzicht in denken, voelen en handelen. In beeldende therapie is gesprek niet het belangrijkste middel, maar de activiteit: het doen.

 

Beeldend vormgeven maakt non-verbale communicatie mogelijk. Zonder dat je je ervaring expliciet hoeft te benoemen, geef je er toch vorm en inhoud aan. Zo werk je al doende aan een oplossing, inzicht en acceptatie van je probleem en aan verwerking van je trauma’s. Beeldende therapie wordt in groepsvorm gegeven.

Lichaamsgerichte behandeling

“De belangrijkste uitdaging voor getraumatiseerde mensen is het vinden van een gevoel van veiligheid in hun eigen lichaam” aldus Bessel van der Kolk, specialist op traumagebied en auteur van de bestseller “Traumasporen”.

Niet alleen ons brein, maar ook ons lichaam heeft bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) het verhaal van de traumatische gebeurtenis opgeslagen. Tijdens de gebeurtenis heeft het lichaam de fysieke reacties doorgemaakt van ingehouden alertheid, vluchten en/of vechten, bevriezen en uiteindelijk vaak bezwijken. Het lichaam zal zich daarom in heden bij de minste of geringste prikkel reageren alsof het zich nog in de bedreigende situatie bevindt en automatisch reageren zoals in de traumatische situatie van weleer. Een gevoel van veiligheid is vaak ver te zoeken en dit uit zich vaak in een continu spanning alsmede in fysieke en emotionele pijn en vermoeidheid. 

 

Wat is lichaamsgerichte therapie

Met lichaamsgerichte therapie gaan we stap voor stap de vastgezette gevoelens weer in beweging brengen, weer ruimte geven zodat ze verwerkt en geheeld kunnen worden. We helpen het lichaam om uit de bevriezing en immobiliteit te komen, in het tempo waarop jouw lichaam dit aankan. Hierdoor kan het gevoel van ontspanning en veiligheid in je eigen lichaam langzaam herstellen en ontstaat er vrije ruimte om je leven opnieuw vorm te geven.

 

Binnen alle behandelsessies kan er lichaamsgericht worden gewerkt.

 

Cliënten kunnen worden uitgenodigd voor lichaamsgerichte therapie. Deze wordt op indicatie van de lichaamsgerichte therapeuten ingezet tijdens de beeldende therapie of de psychomotorische therapie. Ook dit is een individueel aanbod en jij kan altijd de keuze maken of jij hier wel of niet aan mee wilt doen.

Meer informatie?

Klik dan op onderstaande knop.