Wat is PTSS?

PTSS is een afkorting voor posttraumatische stressstoornis, een psychische aandoening waarbij nare ervaringen of ingrijpende gebeurtenissen steeds terugkeren in gedachten en dromen.

Ontstaan

PTSS kan ontstaan als gevolg van ernstige stressgevende situaties of ingrijpende gebeurtenissen: het verlies van een dierbare, langdurig of ernstig gepest zijn (met fysiek geweld), misbruik of seksueel geweld, oorlog, mishandeling, zware ongelukken, getuige zijn van extreem geweld, aanvallen, agressie, bedreigingen met fysiek geweld of de dood en andere gebeurtenissen die onder de A-criteria van de DSM diagnose van PTSS vallen.

 

Let op! Trauma Centrum Nederland behandelt geen trauma’s voortkomend uit emotionele verwaarlozing, hechtingsproblemen en bijvoorbeeld vernedering. Geen trauma’s dus die voortkomen uit emotionele tekortkomingen.

Verschijnselen

Vrijwel alle mensen met PTSS ervaren hinderlijke verschijnselen. Zo kan je last hebben van spanning of onrust, heb je moeite met concentreren, slaap je slecht of ben je mogelijk extra op je hoede. Soms hebben mensen ook fysieke klachten, zoals hartkloppingen of zweten.

Een deel van de mensen heeft last van hevige herbelevingen of flashbacks, doet er alles aan om een herinnering aan de gebeurtenis te vermijden, is extreem gespannen, prikkelbaar, heeft last van woede-uitbarstingen of heftige schrikreacties. Ook kan je het gevoel hebben dat je wordt overspoeld door angst of emoties bij situaties, voorwerpen, geuren of geluiden die je herinneren aan de traumatische gebeurtenis.

Advies en behandeling

Bij PTSS heb je hulp nodig om je trauma een plek te geven en stressklachten te verminderen of te verhelpen. Zoek contact met je huisarts, die je mogelijk doorverwijst naar een psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Zij luisteren, kunnen na goed doorvragen de diagnose PTSS stellen en zorgen dat je de juiste hulp krijgt.

Daarnaast is het van belang dat je goed voor jezelf zorgt: neem voldoende rust, eet gezond en probeer te praten met mensen die je vertrouwt.

 

Bij Trauma Centrum Nederland kun je, als je ouder bent dan 18 jaar, terecht voor een intensieve, kortdurende behandeling van PTSS. Met onze behandelprogramma’s verminderen wij PTSS-verschijnselen binnen 6 of 8 dagen. We willen snel het verschil maken en de zorg bieden die het beste bij jou past. Om in aanmerking te komen voor onze behandelprogramma’s hebben we een verwijzing van je zorgverlener nodig. Een behandeling bij Trauma Centrum Nederland kun je zien als een module binnen een bredere behandeling. We zorgen dan ook voor een goede afstemming met je huidige behandelaar zodat je daar na de behandeling bij ons ook weer goed verder kan.  

 

Meer informatie?

Klik dan op onderstaande knop.